Tips voor organiseren reizen en uitjes

Reisjes zijn bijzonder populair bij leden en daarom wordt het bijzonder gewaardeerd als je meewerkt om dit te organiseren. Als je een reisje organiseert, houd rekening met verantwoordelijkheden die erbij kunnen komen.

Belangrijke tips wanneer je een reis organiseert voor leden

• Als je als afdeling een meerdaags reisje organiseert kan de afdeling gezien worden als reisorganisator. Dat maakt dat een afdeling aansprakelijk wordt voor gemaakte fouten van de uitvoerder van de reis. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd om zo min mogelijk handelingen te verrichten die bij een reisorganisator horen. Denk aan het registreren van aanmeldingen voor de reis, betalingen ontvangen en verwerken of als gastheer/-vrouw optreden. Dit zijn handelingen waardoor de afdeling als reisorganisator wordt gezien, met alle risico’s van dien. Het is daarom verstandiger dat leden die mee willen zichzelf rechtstreeks aanmelden bij de echte reisorganisatie.
  • Wanneer je zaken doet met een reisorganisatie, ga dan na of deze organisatie aangesloten is bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisorganisaties). Dan kan, indien nodig, gebruik worden gemaakt van de geschillenregeling. Let op: dit geldt met name voor het boeken van pakketreizen. Kijk daarvoor niet alleen op de site van de betreffende reisorganisatie, maar zoek verder op de site van de ANVR en typ daar de naam van de reisorganisatie in.
  • Controleer of de reisorganisatie is aangesloten bij SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) om nadelige gevolgen van eventuele financiële problemen van de reisorganisatie te voorkomen. Bij een faillissement van een reisorganisatie worden de gemaakte kosten betaald vanuit dit fonds. Ook hierbij geldt dat het nuttig is om dit niet alleen te checken op de site van de betreffende reisorganisatie, maar ook op de site van SGR.
  • SGR geeft alleen garantie aan natuurlijke personen. SGRZ is een garantiefonds voor de zakelijke markt. Op www.sgrz.nl vind je meer informatie over dit garantiefonds.

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact op met onze verzekeringsadviseur AON. Tel. 088-34 34 580